5 λόγοι για να ξεκινήσει μια γυναίκα να σηκώνει βάρη

Είναι ευτύχημα το γεγονός πως όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γυμναστούν ακολουθώντας ένα πρόγραμμα προπόνησης με βάρη. Το άρθρο που ακολουθεί δεν είναι για εσάς που ήδη το κάνετε. Είναι γραμμένο για εσάς που σκέφτεστε να ξεκινήσετε αλλά στο μυαλό σας ίσως να κυριαρχούν ακόμα στερεότυπα τα οποία σας κρατούν πίσω.

Γράφει ο Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα

Όχι δεν μεταμορφωθείς σε γιγάντιο πλάσμα και ούτε πρόκειται να χάσεις την θηλυκότητα σου. Αντιθέτως αν το δοκιμάσεις και σου αρέσει τότε τα θετικά είναι τόσα πολλά και σίγουρα υπερτερούν των στερεοτύπων, που καιρός είναι να αποβληθούν όσον αφορά τη γυναίκα, τη γυμναστική και πιο συγκεκριμένα την γυμναστική χρησιμοποιώντας ελεύθερα βάρη.

Η γυμναστική με βάρη προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα τα οποία μόνο της η αερόβια άσκηση δεν μπορεί να σου δώσει. Συγκεκριμένα η έρευνα μας υποδεικνύει πως έστω και δυο προπονήσεις την εβδομάδα θα σε βοηθήσουν να μειώσεις περισσότερο το σωματικό λίπος, να βελτιώσεις την μυϊκή σου δύναμη προσφέροντας ένα οπτικό αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί, καθώς και να νιώσεις γεμάτη ενέργεια.

Παρακάτω σου δίνω κάποιους βασικούς λόγους ώστε να ξεκινήσεις να σηκώνεις βάρη.

Έτσι κατά την διάρκεια μια εβδομάδας οι θερμίδες που καταναλώνουμε εξαιτίας της άσκησης είναι περισσότερες από μια συνεδρία όπου απλά κάναμε ένα αερόβιο πρόγραμμα. Επιπλέον αφού δημιουργηθούν-χτιστούν οι νέες μυϊκές ίνες πρέπει να καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια ώστε να διατηρηθούν, άρα αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός μας, κάτι που είναι επιθυμητό και οδηγεί σε απώλεια περιττού λίπους στο σώμα.

  1. Διατήρηση μυϊκής μάζας

Σε συνέχεια του παραπάνω η έρευνα μας δείχνει πως γυναίκες μεταξύ 30 και 70 ετών τείνουν να χάνουν περίπου το 22% της μυϊκής μάζας. Αυτό το κενό καλύπτεται τις περισσότερες φορές από λιπώδη ιστό που μπορεί να συνοδεύεται εν καιρώ και από νοσηρότητες εξαιτίας του αυξημένου λιπώδους ιστού όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, υπέρταση κ.α.

Είναι λοιπόν σημαντικό αν δεν θέλουμε να αυξήσουμε περισσότερο την μυϊκή μάζα να κάνουμε κάτι για να την διατηρήσουμε. Ακόμα και 2-3 επισκέψεις στο γυμναστήριο όπου θα ασχοληθούμε με προπόνηση δύναμης για όλο το σώμα έστω και για 30 λεπτά είναι αρκετές για να διατηρήσουμε την μυική μάζα και να συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από αυτό.

Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ