10 λόγοι για τους οποίους χάνεις τους μύες σου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυμναστεί κανείς και να θρέψει το σώμα του με τα απαραίτητα συστατικά ώστε να μην πάει χαμένη η προπόνηση. Ο τρόπος που ο καθένας γυμνάζεται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο προσωπικός στόχος, ο προσωπικός χρόνος που διαθέτει κάποιος, το τι του αρέσει να κάνει και το πόσο πολύ δουλεύει για αυτό που θέλει και επιθυμεί!

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Πολλές φορές, είτε από άγνοια είτε απλά επειδή έτσι βολεύει, γυμναζόμαστε και τρεφόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο που δυστυχώς μπορεί να μην αποδίδει και να μη δίνει στο μυϊκό μας σύστημα το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Και εκεί είναι που έρχεσαι και λες: «μα καλά τόση γυμναστική, τόσος κόπος γιατί δεν χτίζω μια αξιοπρεπή μυϊκή μάζα, γιατί το σώμα μου παραμένει το ίδιο»;

Διάβασε λοιπόν προσεκτικά τα παρακάτω 10 λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος και να αποτελούν σαμποτάζ για τη γυμναστική του πρόοδο. Βρες και αναγνώρισε τι σαμποτάρει το μυϊκό σου σύστημα και ξεκίνα από σήμερα κιόλας τις απαραίτητες αλλαγές!

  1. Τρως μικρή ποσότητα φαγητού με φόβο μην παχύνεις

Πολλοί μεταφράζουν την πρόσληψη έξτρα θερμίδων σε φόβο μην παχύνουν και σχηματίσουν περισσότερο λίπος στο σώμα τους. Η πραγματικότητα είναι όμως πως κάποιος που γυμνάζεται συστηματικά και ειδικότερα με βάρη, το να προσλάβει κάποιες έξτρα  ποιοτικές και θρεπτικές θερμίδες παραπάνω στο ημερήσιο πλάνα διατροφής του μόνο όφελος μπορεί να του προσφέρει στο μυϊκό του σύστημα και στη μυϊκή του ανάπτυξη.

  1. Προπονείσαι υπερβολικά

Πολλές φορές στο βωμό του να χτίσουμε γρήγορα σώμα επιδιδόμαστε σε υπερβολικές προπονήσεις με υπέρογκα σετ κι επαναλήψεις αλλά και σε βάρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κάψιμο των μυών, τη δημιουργία φλεγμονών και τη μη σωστή αποκατάσταση τους ώστε να χτιστεί σωστά το μυϊκό μας σύστημα.

Βρες μια σωστή προπονητική γραμμή και ένα σωστό πλάνο εκγύμνασης μαζί με με τον /την γυμναστή-στριά σου ώστε να μπορέσεις να δεις και τα ανάλογα αποτελέσματα.

μας δίνει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και το μυϊκό μας σύστημα.

Όταν όμως επιθυμούμε τη μυϊκή ανάπτυξη υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους κάνοντας αερόβια άσκηση μπορεί να ακυρωθεί η μυϊκή αυτή πρόοδο: 1. αν προπονείσαι συχνά πάνω από 4 φορές την εβδομάδα μόνο με cardio,  2. αν η αερόβια σου διαρκεί πάνω από 45-60 λεπτά και 3. αν γίνεται με άδειο στομάχι.

Για κάποιον που έχει στόχο τη μυϊκή ανάπτυξη, σαφώς θα πρέπει να εντάξει την αερόβια προπόνηση μέσα στο εβδομαδιαίο του πλάνο, αλλά όχι με τους 3 λάθος τρόπους που αναφέραμε παραπάνω.

  1. Αποφεύγεις τις διατάσεις

Ξέρουμε πως οι περισσότεροι από εσάς βαριέστε να κάνετε διατάσεις… κι όμως θεωρείται το πιο χρήσιμο κομμάτι της προπόνησης καθώς επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών,  μεγαλώνουν το εύρος κίνησης τους και βοηθούν τις μυϊκές ίνες να μεγαλώσουν πιο σωστά και χωρίς τραυματισμούς.

  1. Προπονείς περισσότερο μυϊκές ομάδες σε βάρος άλλων

Ξέρω πως για χρόνια υπάρχει η αντίληψη πως θα πρέπει να χωρίζεται η προπόνηση, ειδικά των βαρών σε ημέρα στήθους, ημέρα πλάτης, ημέρα ποδιών κτλ.

Αυτό στην αρχή του κάθε προγράμματος φυσικά και μπορεί να αποδίδει, στη συνέχεια όμως η μυϊκή πρόοδος σταματάει και αυτό γιατί το σώμα συνηθίζει αλλά και μαθαίνει να δουλεύει ξεχωριστά την κάθε μυϊκή ομάδα και όχι να συνεργάζεται με άλλες μυϊκές ομάδες για να μπορεί να είναι πιο λειτουργικό και στην προπόνηση αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μας.

είναι αυτό που θα δώσει και τα κατάλληλα αποτελέσματα στον οργανισμό μας και στο μυϊκό μας σύστημα.

  1. Προπονείς μόνο ότι σου αρέσει

Οι γυναίκες συνήθως επικεντρώνονται περισσότερο στα πόδια στην προπόνηση τους ενώ οι άντρες επικεντρώνονται συνήθως στο πάνω μέρος του σώματός τους. Το να προπονείς όμως μόνο μυϊκές ομάδες τις οποίες θεωρείς οτι χρειάζεται και θα βοηθήσουν το μυϊκό σου σύστημα δεν σημαίνει απαραίτητα πώς θα σε βοηθήσει να χτίσεις και το σώμα που ονειρεύεσαι.

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστίνα Βασιλειάδου

Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Ακολούθησε την Χριστίνα στο Facebook και στο Instagram

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ