10 Απροσδόκητα οφέλη από προπονήσεις χαμηλής έντασης

Όσο δημοφιλής και αν είναι  τελευταία οι προπονήσεις υψηλής έντασης, δραστηριότητες  που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και σε χαμηλές/μέτριες εντάσεις όπως το κολύμπι, η ποδηλασία και η άρση βαρών φημίζονται για τις  «φιλικές» τους ιδιότητες με τις αρθρώσεις μας. Αλλά οι προπονήσεις χαμηλής έντασης έχουν περισσότερα να προσφέρουν από το να είναι απλά εύκολες για τις αρθρώσεις μας

Γράφει ο Βαγγέλης Κωνσταντόπουλος, Γυμναστής, Λαύριο

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Εκτός από τον μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων στις αρθρώσεις  υπάρχουν και άλλοι τρόποι που οι προπονήσεις χαμηλής έντασης ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο τραυματισμού μας. Για τις ασκήσεις υψηλής έντασης χρειαζόμαστε περισσότερη κινητικότητα από ό,τι φανταζόμαστε.

Αν οι αστράγαλοι ή οι γοφοί μας δεν έχουν καλή κινητικότητα, είναι πιο πιθανό να τραυματιστούμε προσπαθώντας να πηδήξουμε ψηλότερα ή να κινηθούμε πιο γρήγορα.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Οι προπονήσεις υψηλής έντασης απαιτούν σημαντικό χρόνο για αποκατάσταση. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε λιγότερες προπονητικές συνεδρίες. Οι ρουτίνες άσκησης χαμηλής έντασης μας επιτρέπουν να μειώσουμε τις ημέρες ανάπαυσης ενώ εξακολουθούμε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τα οφέλη της τακτικής άσκησης.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Πολλές φορές με προπονήσεις με δυναμικές κινήσεις, κινούμαστε τόσο γρήγορα που το σώμα δεν έχει χρόνο να σταθεροποιηθεί και μας απασχολεί περισσότερο η απόδοση αυτής της κίνησης παρά η μηχανική του σώματος.

Πολλές προπονήσεις χαμηλής  έντασης δίνουν έμφαση στις αργές, στατικές ή με το ένα πόδι δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε μια κίνηση για να δουλέψουμε πραγματικά την ικανότητα ισορροπίας

ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Επειδή οι κινήσεις χαμηλής έντασης είναι συχνά πιο αργές, έχουμε περισσότερο χρόνο να εστιάσουμε στη σύνδεση μυαλού-μυών. Αυτό οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα από τις προπονήσεις μας μακροπρόθεσμα, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτω.

Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο όταν μαθαίνουμε νέες ασκήσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν λανθασμένα μοτίβα κίνησης που με την πάροδο του χρόνου μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις και το συνδετικό μας ιστό.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΥΡΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος κίνησής  σε ασκήσεις χαμηλότερης έντασης κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευλυγισίας. Το να έχουμε πλήρες εύρος της κίνησής στις ασκήσεις μας είναι σημαντικό ώστε για να διατηρήσουμε το βέλτιστο μήκος και δύναμη των μυών μας καθώς και να μειώσουμε τις μυϊκές ανισορροπίες και  πιθανούς τραυματισμούς.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Οι προπονήσεις μας φαίνονται σαφώς πιο βατές κάτι που μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση, τροφοδοτώντας τη σπίθα στο να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε καλό δρόμο με τις προπονήσεις μας. Και πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη: Ακριβώς επειδή δεν είμαστε λουσμένοι στον ιδρώτα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν κάναμε καλή προπόνηση.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Οι προπονήσεις χαμηλής έντασης μπορούν να κάψουν περισσότερο σωματικό λίπος ανά συνεδρία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι προπονήσεις υψηλής έντασης βάζουν το σώμα στην αναερόβια ζώνη, όπου ο καρδιακός μας ρυθμός θα είναι υψηλότερος, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουμε το λίπος ως ενεργειακό καύσιμο.

Οι ασκούμενοι συχνά αξιολογούν την προπόνηση ανάλογα με το πόσο εξαντλημένοι είναι στο τέλος της, αλλά αυτό συχνά δεν μεταφράζεται άμεσα στα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δεδομένης της κατάστασης των τελευταίων δύο ετών, πολλές προπονήσεις γίνονται στο σπίτι. Η  άσκηση υψηλής έντασης δεν έχει μόνο υψηλό αντίκτυπο στις αρθρώσεις μας αλλά και στα πλακάκια του σπιτιού μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δάπεδο γυμναστηρίου στα σπίτια τους, επομένως τόσο οι αρθρώσεις μας όσο και το σπίτι μας «δέχονται χτυπήματα». Εάν έχετε και γείτονες στον κάτω όροφο, οι ασκήσεις υψηλής έντασης μπορεί επίσης να προκαλέσουν παράπονα από τον θόρυβο π.χ. των αλμάτων.

ΚΙΝΗΤΡΟ

Όλοι έχουμε μέρες που νιώθουμε λιγότερο από 100% της ενέργειας μας και η ιδέα του να εκτελούμε ασκήσεις υψηλής έντασης όπως άλματα δεν ακούγεται τόσο ελκυστική. Οι προπονήσεις χαμηλής έντασης είναι ιδανικές για αυτές τις μέρες, καθώς μπορούμε ακόμα να κάνουμε προπόνηση, χωρίς να απαιτείται να κάνουμε τέτοιου είδους κινήσεις.

Συχνά όταν βγαίνουμε έξω για μια βόλτα για να περπατήσουμε λίγα τετράγωνα επειδή το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα, καταλήγουμε να πηγαίνουμε περισσότερο και σίγουρα δεν το μετανιώνουμε.

ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ

Οι προπονήσεις χαμηλής έντασης προκαλούν λιγότερο άγχος στο σώμα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Βρισκόμαστε σε μια πολύ αγχωτική περίοδο και ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε έντονη άσκηση θα απαλλαγούμε από το άγχος, πολλές προπονήσεις υψηλής έντασης μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες).

Οι προπονήσεις χαμηλής έντασης, από την άλλη πλευρά, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους, το οποίο είναι ένα βασικό βήμα για την επίτευξη σχεδόν κάθε στόχου υγείας και φυσικής κατάστασης.

Βαγγέλης Κωνσταντόπουλος, Γυμναστής, Λαύριο

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ