Φθινοπωρινό ταξίδι στο «βουνό των θεών»: Ανακαλύπτουμε 3 υπέροχα χωριά του Ολύμπου

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία “διαχωρίζοντας” την Πιερία με την Λάρισα.

Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως (κυρίως) για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του στον Μύτικα (2.917 μέτρα υψόμετρο) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.

Επίσης είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος εκτείνεται σε μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες “απλώνεται” μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της περιοχής, ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων. 

Γνωρίζετε ότι ο Όλυμπος είναι μεταξύ των 10 ομορφότερων εθνικών δρυμών της Ευρώπης; 

Στο μυθικό αυτό βουνό, θα συναντήσει κανείς εικόνες πρωτόγνωρες που θα τον γοητεύσουν και θα τον κάνουν να θέλει να επιστρέφει.

Ορειβατικές διαδρομές, γραφικά χωριά και κορυφές που κόβουν την ανάσα συνθέτουν το σκηνικό του Ολύμπου. Πολλά απ’ αυτά είναι ανέγγιχτα από την τουριστική “επέλαση” και σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Κατάφυτες πλαγιές, φαράγγια και τρεχούμενα νερά είναι ανάμεσα σε αυτά που θα δείτε, στον Όλυμπο.

Εδώ συγκεντρώσαμε 3 από τα όμορφα, γραφικά χωριά του και σας προτείνουμε με την πρώτη ευκαιρία να τα βάλετε στο travel plan σας!

1.Λιτόχωρο

Στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του βουνού συναντά κανείς το Λιτόχωρο που είναι ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν βουνό αλλά και θάλασσα. Εκεί καταλήγει το φαράγγι του Ενιπέα, που σκίζει στα δύο τον ορεινό όγκο, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το Αρχαίο Δίον.

Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο είναι κωμόπολη στα νότια της Πιερίας  στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, 23 χλμ. από την Κατερίνη και 92χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη έγγραφη μνεία για το Λιτόχωρο γίνεται στο πρώτο μισό ου 16ου αιώνα, όταν ο Άγιος Διονύσιος συνοδοιπόρος του Οσίου Νικάνορα της Μονής Ζάβορδας επισκέφθηκε την περιοχή και ίδρυσε το ομώνυμο μοναστήρι. Στα βορειοδυτικά του Λιτοχώρου αξίζει να δείτε την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Το Λιτόχωρο είναι δημοφιλές σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο.

Ανατολικά του Λιτοχώρου βρίσκεται η περιοχή Πλάκα, γνωστή στην Πιερία ως Πλάκα Λιτοχώρου. Η περιοχή εκτείνεται από τη Λεπτοκαρυά μέχρι το λιμάνι της Γρίτσας.

Η παραλία της Πλάκας αριθμεί πληθώρα ξενοδοχείων, εστιατορίων, καταλυμάτων και νυχτερινών κέντρων καθώς αποτελεί προορισμό για πολλούς επισκέπτες και κυρίως κατοίκους των νομών Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Στην Πλάκα Λιτοχώρου θα δείτε επίσης πολυτελείς κατοικίες, κτήματα με ελαιόδεντρα και καπνά.

Πλάκα Λιτόχωρου

2.Σκοτίνα

Ένα δημοφιλές επίσης χωριό είναι η Σκοτίνα η οποία προσφέρεται για βόλτες το φθινόπωρο και το χειμώνα ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια του 17ου αιώνα… Πρόκειται για έναν αναπαλαιωμένο οικισμό που πραγματικά αποτελεί «στολίδι» της περιοχής.

Οικισμός Σκοτίνα

Είναι χωριό της Πιερίας και συνδυάζει πολύ όμορφα τον Όλυμπο με τις ακτές του Θερμαϊκού και του Αιγαίου. Η παραλία της προσελκύει πολλούς επισκέπτες και παραθεριστές, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Άνω ή Παλιά Σκοτίνα, πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί από Έλληνες και ξένους τις τελευταίες δεκαετίες και έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η Άνω Σκοτίνα αποτελεί προορισμό των κατοίκων όχι μόνο της Κατερίνης αλλά και της Λάρισας.

Επίσης η Σκοτίνα (κύριος οικισμός) αποτελεί πόλο έλξης για εξοχικά κατοίκων των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο.

Παραδοσιακός Οικισμός Άνω Σκοτίνας
Άνω Σκοτίνα

Στο χωριό βρίσκονται και οι αξιόλογες μεταβυζαντινές εκκλησίες του Χριστού, της Θεοτόκου και άλλες. Επίσης βγαίνοντας από τον οικισμό της Σκοτίνας (στην βορειοδυτική πλευρά του) και μέχρι και την περιοχή της Παλιάς Λεπτοκαρυάς βρίσκονταν η αρχαία πόλη Λείβηθρα. Τα Λείβηθρα ήταν η πόλη του Μυθικού Ορφέα-μουσικών και σχετίζεται με τις Πιερίδες Μούσες και με αρχαιότατες μυστηριακές τελετές.

Οικισμός Σκοτίνα, Όλυμπος

3.Ραψάνη

Η Ραψάνη, ο παράδεισος για όσους αγαπούν το καλό κρασί και το χωριό Κρανιά που το αποκαλούν «μπαλκόνι του Ολύμπου» δεν πρέπει να λείπουν από το πρόγραμμά σας αν επισκεφτείτε την περιοχή.

Αιωνόβια πλατάνια, γραφικές πλατείες, τρεχούμενα νερά και ευκαιρίες για πεζοπορικές διαδρομές θα σας κάνουν να αντιληφθείτε γιατί… διάλεξαν το βουνό οι Ολύμπιοι Θεοί. Μέχρι τον Οκτώβριο είναι η κατάλληλη περίοδος για πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή, ακόμη κι από αρχάριους.

Ραψάνη, Όλυμπος

Η Ραψάνη είναι χωριό της Λάρισας και βρίσκεται στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου , σε υψόμετρο 500 μ. από την θάλασσα, επάνω από την γραφική κοιλάδα των Τεμπών, με υπέροχη πανοραμική θέα στο Αιγαίο! Εικάζεται πως ιδρύθηκε τον 10ο αι. από την συνένωση χωριών με το όνομα Ολυμπιάδες.

Δείτε επίσης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ