Πυρά Βακάλη για την «ανυπαρξία της ΕΠΟ» απέναντι στις «πρωτοφανείς και ωμές παρεμβάσεις»!

Τη θέση του για τις ωμές, πρωτοφανείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού στις εκλογές των ομοσπονδιών και εν προκειμένω της ΕΠΟ, που όπως υποστήριξε, οφείλονται κυρίως στην ανυπαρξία της ίδιας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αλλά και στον περίεργο ρόλο των FIFA/UEFA, εξέφρασε την Δευτέρα (22/2) στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου, Νίκος Βακάλης.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της Ε.Ε., αποφασίστηκε η μετάθεση των εκλογών για τις 27/3, οι οποίες αν δεν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, θα γίνουν εξ αποστάσεως με τον ηλεκτρονικό τρόπο που επιβάλει το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Νίκος Βακάλης προχώρησε σε ανάρτηση στο Facebook με το περιεχόμενο της τοποθέτησής του στην Ε.Ε.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ:

«Πριν λίγες ώρες τελείωσε ακόμα μια Εκτελεστική της ΕΠΟ. Επειδή έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα, θεωρώ ότι πρέπει να ξεκαθαρίσω την θέση μου απέναντι στην Ένωσή μου και απέναντι στις υπόλοιπες Ενώσεις. Πρώτη φορά το κάνω, δεν μ’ αρέσει, αλλά εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

Θα παραθέσω επακριβώς τα όσα είπα με θέμα την αναβολή και τον εκ νέου ορισμό των Εκλογών σύμφωνα με την νέα τροπολογία του Υφ. Αθλητισμού. Το θέμα όμως είναι γενικότερο και αφορά στα σημεία του Νόμου που καταλύουν το Αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν. Δεν μ’ ενδιαφέρει. Αυτή είναι η δική μου θέση και άποψη, είναι πάγια και διαχρονική και δεν έχει σχέση με ομάδες, κόμματα, πρόσωπα. Είπα λοιπόν…

Την θέση μου την έχω εκφράσει αρκετές φορές, δεν θα την αλλάξω, θα επιμείνω σ’ αυτή. Πάνω απ’ όλους και απ’ όλα βάζω το αυτοδιοίκητο και το συμφέρον της ΕΠΟ και των Ενώσεων και δεν πρόκειται να συναινέσω σ’ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση όπου σε μια νύχτα καταργούνται διατάξεις Καταστατικών φορέων που λειτουργούν δεκαετίες.

Βιώνουμε πρωτοφανείς και απροκάλυπτα παρεμβατικές συμπεριφορές. Σε καμιά ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν έχουν γίνει τόσο και τόσες ωμές παρεμβάσεις στις Καταστατικές διαδικασίες Συλλόγων και Φορέων.

Και όλα αυτά γίνονται για έναν και μοναδικό λόγο. Και αυτός είναι το ότι έχουμε καταστεί κατώτεροι των περιπτώσεων. Είμαστε ανύπαρκτοι και κάποιοι από εμάς είτε εξαντλούμαστε στον ρόλο του αγγελιοφόρου του Υπουργού, είτε χτυπάμε παλαμάκια.

Η θέση μου επί του συγκεκριμένου θέματος, είναι να μετατεθεί μεν η ημερομηνία των Εκλογών, αλλά να μην παρθεί καμία άλλη απόφαση που να αφορά στον τρόπο διεξαγωγής τους πριν έρθουμε σε επαφή με τις FIFA-UEFA. Επίσης να δώσουμε και ανάλογες κατευθυντήριες οδηγίες στις Ενώσεις που έχουν εκλογές.

Σχετικά δε με την έως τώρα συμπεριφορά των FIFA-UEFA μου δημιουργούνται απορίες αλλά δεν μπορώ να προδικάσω κάτι, γιατί δεν ξέρω το ποιος φταίει για την αδράνεια τους. Ξέρω πάντως ότι έχουν υποχρέωση να ασκήσουν τον θεσμικό τους ρόλο, αυτόν του θεματοφύλακα των Καταστατικών Αρχών και Αξιών των μελών τους, όπως είναι και η ΕΠΟ.

Να καταθέσω δε και κάτι πολύ σημαντικό, που ίσως μας διαφεύγει. Σε κάποιο λοιπόν σημείο του σκεπτικού της απόφασης του CAS που αφορούσε σε υπόθεση που απασχόλησε έντονα το Ελληνικό ποδόσφαιρο, αναφέρεται το εξής πάρα πολύ σημαντικό… “Η δυνητική απειλή παραβίασης του ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ των Εθνικών Ομοσπονδιών να διατηρούν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους και να αποτρέπουν την υπερβολική Κρατική παρέμβαση, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από κάθε κρατική επιτροπή, από κάθε διοικητικό όργανο της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης κλπ, ανεξαρτήτως της ΕΠΟ”. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει CAS για το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο.

Όπλα λοιπόν έχουμε. Αρκεί να έχουμε την θέληση να τα χρησιμοποιήσουμε. Εγώ νομίζω ότι είναι υποχρέωση μας. Από εκεί και πέρα ας αναλάβει εδώ μέσα ο καθένας μας τις ευθύνες του απέναντι στην αυτονομία του Ποδοσφαίρου, απέναντι στην υπόσταση της ΕΠΟ και στην ύπαρξη των Ενώσεων.

Και να ξέρετε… πως είτε έτσι, είτε αλλιώς… τα ονόματα όλων μας θα γραφούν σ’ αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας της ΕΠΟ. Είναι επιλογή του καθενός να επιλέξει τον τρόπο που θα καταγραφεί το όνομα του και η συμβολή του».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ