Χιονοδρομικά χωρίς χιόνι αλλά η ζήτηση για καταλύματα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι

Αποκαρδιωτική για τους χιονοδρόμους και τους φίλους του βουνού,  είναι η εικόνα στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, όπου οι πίστες δεν έχουν χιόνι. Το τελευταίο σημαντικό κύμα χιονοπτώσεων πρόσθεσε φρέσκο χιόνι στα τέλη Νοεμβρίου, ιδίως στα χιονοδρομικά της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ελλάδας. Οι νοτιάδες που ακολούθησαν, οι βροχές και το παρατεταμένο διάστημα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, έλιωσαν το χιόνι και άδειασαν τις πλαγιές, που παρουσιάζουν μια εικόνα ασυνήθιστη για μέσα Δεκεμβρίου.

vasilitsawide 1

Εξαίρεση αποτελούν ο Όλυμπος και ο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) καθώς τα μεγάλο υψόμετρο και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί διατήρησαν κάποιες ποσότητες χιονιού.

-3,8 βαθμούς Κελσίου ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε σήμερα τη νύχτα στον μετεωρολογικό σταθμό στα 2648μ, στο καταφύγιο Κάκκαλος. Δείτε εδώ

Olympos14122022

Η πρόγνωση του καιρού προβλέπει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 20 Δεκεμβρίου η οποία θα διατηρηθεί ως τα Χριστούγεννα, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η έλλειψη χιονιού δεν αφορά αποκλειστικά τους χιονοδρόμους. Στην γύρω περιοχή κάθε κέντρου αναπτύσσονται πολλές και ποικίλες δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την λειτουργία του και επηρεάζονται από αυτή. Ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς χειμερινού τουρισμού είναι η πόλη των Καλαβρύτων.

helmospanorama14122022

Ζητήσαμε την εκτίμηση του κ Κωνσταντίνου Δαφαλιά, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, για την επίπτωση του καιρού στην τουριστική κίνηση το επόμενο διάστημα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι:

  • δεν υπάρχει μείωση στα τριήμερα των εορτών, σε σχέση με την περσινή σεζόν, και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη
  • μείωση της τάξης του 20 έως 30%, σε σχέση με πέρσι, εμφανίζουν οι ενδιάμεσες μέρες
  • μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται το διάστημα μετά τις γιορτές
  • φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών δεν είναι χιονοδρόμοι. Απουσιάζουν οι σχετικές ερωτήσεις
  • ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι θα επισκεφθεί τα Καλάβρυτα για τις γιορτές και ενδέχεται να μην υπάρχει αρκετό χιόνι στο βουνό
  • περισσότερο πλήττονται οι επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα με την χιονοδρομία (καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές ) καθώς πραγματοποιούν μηδενικούς τζίρους μέχρι τώρα

Seli platitsas14122022

Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο του Χιονοδμομικού Κέντρου Σελίου, κ Γιώργο Μιχαλιά. Το κέντρο έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του και είναι έτοιμο να ανοίξει άμεσα. Όλα εξαρτώνται πλέον από τον καιρό. Το ίδιο έτοιμοι είναι και οι επαγγελματίες της περιοχής. Αυτές τις μέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η τεχνητή χιόνωση στο χώρο των καταστημάτων και των baby lifts.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ