Χιονοδρομία στην ομίχλη – τι πρέπει να προσέχουμε

Το σκι/snowboard στην ομίχλη μπορεί να είναι μια δύσκολη και δυνητικά επικίνδυνη εμπειρία. Η ορατότητα μπορεί να μειωθεί σημαντικά, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό εμποδίων και άλλων χιονοδρόμων στις πίστες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για χιονοδρομία στην ομίχλη:

  • Επιβραδύνετε: Μειώστε την ταχύτητά σας για να έχετε περισσότερο χρόνο να αντιδράσετε σε τυχόν εμπόδια ή άλλους σκιέρ που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να μένουμε κοντά στους πυλώνες όπου είτε ακούγεται μουσική ή ακούμε τον ήχο από τις τροχαλίες.
  • Διατηρήστε τον έλεγχο: Προσπαθήστε να είστε σε καλή φόρμα και να έχετε καλή ισορροπία ώστε να διατηρήσετε τον έλεγχο και να ανταποκριθείτε έγκαιρα σε απότομα μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η αλλαγή κλίσης δεν είναι αντιληπτή και μπερδεύει στη κίνηση σε βαθμό που να μη γνωρίζουμε αν πάμε μπροστά η προς τα πίσω ή είμαστε ακίνητοι.
  • Ακούστε: Ακούστε τους ήχους του περιβάλλοντος, όπως ομιλίες, καθώς μπορεί να σας προειδοποιήσουν για άλλους χιονοδρόμους ή πιθανά εμπόδια που βρίσκονται κοντά σας.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες των πιστέρ: Αν η κατάσταση είναι δύσκολη για εσάς θα σας αναλάβουν.
  • Αποφύγετε τις πολυσύχναστες περιοχές: Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε χιονοδρομία σε μέρη με πολύ κόσμο, όπου η ορατότητα είναι μειωμένη και ο κίνδυνος σύγκρουσης  υψηλότερος.
  • Φορέστε ρούχα με έντονα χρώματα: ΠΧ το πορτοκαλί χρώμα είναι ορατό από μεγαλύτερη απόσταση και μάσκα ή γυαλιά ειδικά για ομίχλη βοηθάει

Είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε χιονοδρομία σε συνθήκες ομίχλης και να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια. Εάν έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας, είναι καλύτερο να σταματήσετε και να περιμένετε για βοήθεια από πιστέρ ή ξαναξεκίνηστε όταν κάπως αραιώσει η ομίχλη και αντιληφθείτε που βρίσκεσθε.

Το χιονοδρομικό σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνει μέτρα ώστε να προειδοποιεί και να εκτελεί την λεγόμενη “σκούπα” όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν. Τέλος, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι πρέπει να είστε εντός των ορίων ελεγχόμενης πίστας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ