Ανεπανάληπτες ουρές και μποτιλιαρίσματα στα χιονοδρομικά σήμερα

Η μέρα ξεκίνησε με ιδιαίτερα καλές συνθήκες χωρίς τα προβλήματα που είχαμε από τους ισχυρούς ανέμους χθες. Το χιόνι σε μεγάλες ποσότητες και εξαιρετικά καλή ποιότητα αλλά δυστυχώς η χωρητικότητα των κέντρων δεν είναι αρκετή για να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

Στο Σέλι υπήρξε μεγάλο πρόβλημα καθώς το πάρκινγκ 3000 τουλάχιστον θέσεων γέμισε. Δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα 12 χλμ και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία κλείνοντας τον δρόμο οπότε οι οδηγοί αναγκάστηκαν σε αναστροφή.

seli 1

 

Στο Ελατοχώρι είχαμε βλάβη στον συρόμενο Ερμή και αυτό με την σειρά του δημιούργησε συνωστισμό στο πάνω πλατώ του κέντρου. (Photo credit: Chris Christos)

Elatochori15012022

Στα Καλάβρυτα σήμερα ήταν μια τέλεια μέρα, δυστυχώς όμως ήταν απίστευτη και η ταλαιπωρία. Υπήρχαν ουρές στα εκδοτήρια με αναμονή 2 ωρών και sold out σε ενοικιάσεις πέδιλων τόσο στο χιονοδρομικό όσο και μέσα στην πόλη. Όσοι προσπαθήσετε να ανεβείτε σήμερα θα ταλαιπωρηθείτε ιδιαίτερα.

Το ίδιο και για όσους αναζητούσαν κατάλυμα στη γύρω περιοχή αφού σύμφωνα με πληροφορίες στα ενοικιαζόμενα γίνονταν τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι αργά χθες το βράδυ.  

cameraparking

 

Πολύς ο κόσμος και στον Παρνασσό όπου τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έφτασαν μέχρι την διασταύρωση για Φτερόλακκα (Photo credit: Harris Stasinos).

Parnassosparking

Ουρές σχηματίστηκαν και στα εκδοτήρια και τους αναβατήρες.

srkelaria3 1

 

Στο Λαϊλιά σήμερα ο δρόμος ήταν καθαρισμένος πολύ καλά και ο κόσμος πολύς. Υπήρξαν παράπονα ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ότι δεν λειτουργεί κανένα κατάστημα ενοικίασης πλέον στο κέντρο.
Μιχάλης Βαβαλέκας: Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι και η πρόσβαση στα χιονοδρομικά Βουλγαρίας είναι πλέον ασύμφορη λόγω PCR για είσοδο και RAPID για επιστροφή (σύνολο περίπου 70 ευρω ανά άτομο). Οπότε οι περισσότεροι δεν έφυγαν εκτός Ελλάδας για Βουλγαρία όπως έγινε πέρυσι.

 

Η κίνηση στο Βελούχι ήταν φυσιολογική

Nick Kokkalis is at Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου. 4h · Karpenísi ·

Όταν σε κάποια χιονοδρομικά χρειάζεσαι 1μιση με δύο ώρες να φτάσεις και άλλες τόσες για να βγάλεις κάρτες χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αναμονές στις ουρές των λιφτ…. Υπάρχουν κ τα χιονοδρομικά στα οποία καίγονται τα πόδια σου απ τις ασταμάτητες κατεβασιές που λες δεν αντέχω άλλο για σήμερα….επειδή δεν περιμένεις πουθενά, για κανένα λόγο και με το μισό κόστος…! Για ποιο λόγο λοιπόν προτιμάμε να στοιβαζόμαστε σε δύο τρία κέντρα κ μόνο….; Τι μας φταίει;

 

Εξαίρεση επίσης ήταν και το ΚΕΟΑΧ, στον Όλυμπο όπου σήμερα άνοιξε για πρώτη μέρα στη φετινή σεζόν για τους χιονοδρόμους και προφανώς ο κόσμος δεν γνώριζε για τη λειτουργία για να το βάλει στη λίστα των υποψήφιων χιονοδρομικών για απόδραση (Photo credit: Nikos Pazianas).

Olympos

 

Η σημερινή κατάσταση με συνωστισμό σε τόσα πολλά χιονοδρομικά κέντρα είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά σε τέτοιες συνθήκες είναι δύσκολο να τηρηθούν αποστάσεις όπως απαιτεί το υγειονομικό πρωτόκολλο για το Covid. Οσο αφορά στις ουρές στα εκδοτήρια. Μόνο το Χ.Κ. Παρνασσού διαθέτει έκδοση εισιτηρίου μέσω internet, γεγονός που όχι μόνο βοηθάει στην μείωση των ουρών στα εκδοτήρια αλλά δίνει τη δυνατότητα εκ’ των προτέρων να ανακοινωθεί ότι το κέντρο είναι πλήρες την δεδομένη μέρα. Χρήσιμο θα ήταν να δούμε ανάλογα συστήματα και στα υπόλοιπα κέντρα.

Οι δρόμοι προς τα χιονοδρομικά είναι εν γένει στενοί με χωρητικότητα δύο αυτοκίνητων χωρίς ΛΕΑ. Σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος για να είναι δυνατή η διέλευση ασθενοφόρου ή πυροσβεστικής ή γερανού οδικής βοήθειας, αν χρειαστεί.

Ως ένα βαθμό η μαζική προσέλευση ήταν αναμενόμενη καθώς ο καιρός ήταν εξαιρετικός, το χιόνι άφθονο και σε άριστη κατάσταση και οι φίλοι των χειμερινών σπορ ανέμεναν 2 χρόνια τέτοιες συνθήκες. Γενικά και λόγω των περιοριστικών μέτρων covid σε κλειστούς χώρους, το βουνό αποτελεί σήμερα μία από τις καλύτερες διεξόδους για όλους μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ