Νίκος Ξανθόπουλος: Τα τελευταία του λόγια πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Νίκου Ξανθόπουλου και, όπως φαίνεται, το κύμα αγάπης και λατρείας γιγαντώνεται για εκείνον, μια και είχε μπει στις καρδιές των Ελλήνων εδώ και πολλά χρόνια ως το «παιδί του λαού».

Ήδη η τελευταία επιθυμία του μεγάλου ηθοποιού να ταφεί στο εκκλησάκι στο κτήμα του, όπως ο ίδιος την είχε γράψει και στον επίλογο της αυτοβιογραφίας του, έγινε πράξη. Η τεφροδόχος με τη στάχτη έχει τοποθετηθεί εκεί που είχε ζητήσει ο ίδιος, ενώ τα μνημόσυνα θα γίνονται στο ιδιωτικό εκκλησάκι.

Μία από τις γυναίκες που τον έζησαν όσο ελάχιστοι και ο Νίκος Ξανθόπουλος της είχε εμπιστοσύνη και αδυναμία είναι η Βάσω Κυριακίδου, η θαυμάστρια από την Καβάλα, που διαχειρίζεται τις σελίδες των social media με το όνομα Νίκος Ξανθόπουλος. Η κυρία Κυριακίδου μίλησε στην «Espresso» και τον Νίκο Νικόλιζα για τη φιλία ζωής με τον μεγάλο ηθοποιό. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον χαμό του, όπως λέει.

«Τον Νίκο Ξανθόπουλο τον γνώρισα το 2006 μετά την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του. Τότε, λοιπόν, επισκέφτηκα τη βιβλιοθήκη των Γρεβενών, όπου γνώρισα τον διευθυντή, τον Σίμο Ζαγκανίκα, που ήταν και πολύ καλός φίλος του Ξανθόπουλου. Του είχα ζητήσει τότε το βιβλίο του Νίκου, γιατί είχε εξαντληθεί παντού. Αυτός μου πρότεινε τότε να επικοινωνήσω με τον ίδιο τον Ξανθόπουλο. Επειδή ντρεπόμουν να του τηλεφωνήσω, γιατί δεν τον γνώριζα, του έστειλα μήνυμα. Κι εκείνος μου ζήτησε τη διεύθυνσή μου να μου το στείλει. Οταν ήρθε το βιβλίο, αντιλήφθηκα πως το είχε πληρώσει ο ίδιος, όπως και τα μεταφορικά. Χωρίς να με γνωρίζει, χωρίς τίποτα» εξηγεί στην «Espresso» η κυρία Κυριακίδου. Αυτή ήταν και η αφορμή για τη μακροχρόνια φιλία τους.

«Θέλοντας να τον ευχαριστήσω για το δώρο που μου έκανε, του έστειλα από την Καβάλα ένα καλάθι με τα τοπικά προϊόντα. Όταν τα πήρε στα χέρια του, με ευχαρίστησε και μου είπε: “Δεν χρειάζεται να μου στέλνεις τίποτα, παιδί μου. Έχω τα πάντα στο κτήμα μου». Τότε λοιπόν αποφάσισα να δημιουργήσω και την πρώτη ομάδα στα social media που λέγεται “Νίκος Ξανθόπουλος: με τα μάτια της ψυχής”.

Η κυρία Κυριακίδου, δεν σταμάτησε να μιλάει για το πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος. «Ο Νίκος ήταν ένας άνθρωπος βαθιά καλλιεργημένος, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη φύση. Οταν αποφάσισα την πρώτη φορά να πάω στο κτήμα του, του το ζήτησα. Κι εκείνος δεν μου το αρνήθηκε.

Περιττό να πω πως μας υποδέχτηκε με τη φίλη μου στο κτήμα. Μας το έδειξε σπιθαμή προς σπιθαμή. Τα πάντα. Μετά μας πήγε η Εριφύλλη στην εκκλησία τους, την Αγία Παρασκευή».

Η κυρία Κυριακίδου έκτοτε επισκέφτηκε πολλές φορές τον μεγάλο ηθοποιό στο κτήμα του, ενώ είχε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του όλα τα χρόνια. Οι δυο τους είχαν γίνει πλέον οι πιο στενοί φίλοι. «Σε όλες αυτές τις συναντήσεις μας και τις συνομιλίες μας μιλούσε πολύ για τα βιβλία του. Είχε μια τεράστια βιβλιοθήκη με χιλιάδες τόμους. Ο ίδιος μου είχε εκφράσει την επιθυμία του, αν κάποτε φύγει από τη ζωή, να φτιαχτεί μια βιβλιοθήκη στον τόπο όπου γεννήθηκε, στη Νέα Ιωνία.

Επίσης λάτρευε να μιλάει για τις ταινίες του και τους στενούς συνεργάτες του, όπως ήταν ο Γιώργος Βελέντζας και ο Ανέστης Βλάχος, οι οποίοι ήταν και κουμπάροι του. Επίσης, μας μιλούσε συνεχώς και για τη Μάρθα Βούρτση, με την οποία και με τον σύζυγό της είχε μεγάλη φιλία. Παινευόταν επίσης για το ότι είχε γυρίσει 15 φορές όλη την Αμερική. Ακόμα και στο πιο μικρό χωριό είχε πάει.

Για τον θάνατό του μιλούσε το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που η Εριφύλλη αρρώστησε, έλεγε “κουράστηκα, παιδί μου”. Από την άλλη, αυτό που τον έκανε χαρούμενο τα τελευταία χρόνια ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά του ήταν σαν φτερούγες προστασίας από πάνω του.

Ενώ είχαν προτείνει οι γιατροί στα παιδιά του Νίκου να πάνε την Εριφύλλη σε κέντρο αποκατάστασης, εκείνα αρνήθηκαν, για να την έχουν στο σπίτι, έτσι ώστε να γίνει πιο γρήγορα καλά. Ο Νίκος έλεγε χαρακτηριστικά: “Το σπίτι μας έχει γίνει εργοτάξιο, Βάσω. Μπαίνουν βγαίνουν γιατροί, μηχανήματα. Δεν την αφήνουν την Εριφύλλη. Δόξα τω Θεώ που έχω αυτά τα παιδιά».

Τα τελευταία λόγια του Νίκου Ξανθόπουλου πριν μπει στο νοσοκομείο

Η κυρία Κυριακίδου, όπως λέει στην «Espresso», τελευταία φορά που μίλησε στον μεγάλο ηθοποιό ήταν λίγα εικοσιτετράωρα προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο. «Δεν θα φύγει από τα αυτιά μου ποτέ η φωνή του που μου είπε: “Κουράστηκα, παιδί μου!”».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ