Μαρία Καρρά: “Δεν είχα πρόσβαση στους λογαριασμούς και στις καταθέσεις του Γιώργου Τράγκα”

Την περασμένη Πέμπτη (30/06), λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προβλεπόμενη εκ του νόμου προθεσμία, η Μαρία Καρρά προσέφυγε κατά της διάταξης της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με την οποία δεσμεύεται η προσωπική της περιουσία, όπως και η κοινή με τον εκλιπόντα σύζυγό της Γιώργο Τράγκα.

Στην προσφυγή της, που αποκαλύπτει με ρεπορτάζ της η εφημρίδα Realnews και η δημοσιογράφος, Άννα Κανδύλη, η Μαρία Καρρά υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς του Γιώργου Τράγκα και πως δεν έχει τελέσει καμία από τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες ελέγχεται: του εκβιασμού, της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η Μαρία Καρρά ερευνάται ποινικά στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που ξεκίνησε η Οικονομική Εισαγγελία μετά την έκδοση του πορίσματος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Βάσει του πορίσματος, τα συνολικά νομίμως δηλωθέντα εισοδήματα του ζεύγους την περίοδο 2002-2020, ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ, δεν δικαιολογούν την τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία που εντοπίστηκε.

Η προσφυγή

Ειδικότερα, η Μαρία Καρρά στην προσφυγή της αναφέρει πως «καλούμαι να τοποθετηθώ επί αόριστων στη διάταξη αναφορών και κατηγοριών και να αντιμετωπίσω το επαχθέστερο μέτρο για κάθε άνθρωπο, της πλήρους δέσμευσης κάθε περιουσιακού του στοιχείου, που καθιστά αδύνατη αυτή την ίδια τη διαβίωσή του. Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι στην προκειμένη περίπτωση διατάχθηκε η δέσμευση ακόμη και περιουσιακών στοιχείων ακινήτων που απέκτησα από τους γονείς μου, κείμενα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου».

Όπως, δε, ισχυρίζεται, «δεν διατηρούσα κοινούς επενδυτικούς και ταμιευτήριου λογαριασμούς μαζί του (σ.σ.: με τον Γιώργο Τράγκα) σε κανένα τραπεζικό ή χρηματοοικονομικό ή επενδυτικό ίδρυμα στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, ούτε καν είχα πρόσβαση με όποιον τρόπο (πληρεξουσιότητα κ.λπ.) σε λογαριασμούς του ή σε λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων του… Σε σχέση με την αναφορά της διάταξης περί μη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης Γεωργίου Τράγκα και Μαρίας Καρρά για τα έτη 2007, 2008, 2009, 2010 και 2011, υφίσταται το υπ’ αριθ. 4846/2018 αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, αναφορικά με την κατηγορία υποβολής ανακριβών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (ότι δηλαδή στη φορολογική δήλωση καθενός εκ των δύο δεν περιλαμβανόταν δήλωση και των εισοδημάτων του/της συζύγου αντιστοίχως), δυνάμει του σκεπτικού του οποίου: “ Το γεγονός ότι ουσιαστικά ουδείς εκ των κατηγορουμένων απέκρυψε τα ατομικά του περιουσιακά στοιχεία από την ελεγκτική Αρχή, καθώς ο καθένας από αυτούς υπέβαλε δήλωση πόθεν έσχες αναφέροντας όλα τα ατομικά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, δεν καταλείπει κατά την εκτίμησή μας αμφιβολία σχετικά με την έλλειψη πρόθεσης εκ μέρους τους για υποβολή ανακριβούς δήλωσης, πολλώ δε μάλλον την έλλειψη σκοπού απόκρυψης εισοδημάτων. Με βάση τις ανωτέρω παραδοχές, οι ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες δεν μπορούν να αποδοθούν ούτε καν σε αμέλεια και ως προς τις πράξεις αυτές δεν θα πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος τους…”»

Η κυρία Καρρά διαμαρτύρεται, δε, διότι δεν έχει λάβει ακόμα το πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση των παράνομων εσόδων. «Ουδέποτε έλαβα γνώση, καθότι ουδέποτε μου χορηγήθηκε-γνωστοποιήθηκε από την Αρχή το υπ’ αριθ. 4/22 πόρισμά της, επί τη βάσει του οποίου εξεδόθη η υπό κρίση υπ’ αριθ. 90/22 διάταξη, παρά το νομότυπό μου περί αυτού αίτημα, όπερ και πάλι συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός μου περί ακροάσεως και αποδείξεως, καθώς ουδέποτε είχα τη δυνατότητα να εναντιωθώ στην έκδοση και στο περιεχόμενό του…

Η έλλειψη πρόσβασης στο αποδεικτικό υλικό δημιουργεί απόλυτη αδυναμία εκ μέρους μου να υποστηρίξω καθολικά και αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς και τις απόψεις μου, σε σχέση τόσο με την εν γένει διεξαχθείσα έρευνα όσο, δε, ειδικότερα αναφορικά προς την υπό κρίση διάταξη και το αίτημά μου περί άρσεως των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού, τα οποία αυτή προβλέπει και επιβάλλει».

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Τράγκα ξεκίνησε πέντε μήνες πριν από τον θάνατό του, μετά από ανώνυμη καταγγελία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν στοιχεία για εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν ο δημοσιογράφος και η σύζυγός του, αλλά και μια αμύθητη περιουσία, που περιλαμβάνει ράβδους χρυσού και πολυτελή ακίνητα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, αλλά και στις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Μύκονος και η περιοχή της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ