Συμφωνία Euroleague-ELPA για τη συλλογική σύμβαση

Τη συμφωνία τους για τη συλλογική σύμβαση ανακοίνωσαν η Euroleague και η ELPA το μεσημέρι του Σαββάτου, με τη διοργανώτρια, μάλιστα, να κάνει λόγο για ιστορική στιγμή.

Η σύμβαση της Euroleague με την Ένωση Παικτών Euroleague, θα έχει διάρκεια έως το 2024 κι εγγυάται την οικονομική συνέπεια των συλλόγων προς τους αθλητές, μα και τη συμμετοχή των παικτών σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στη διοργάνωση.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν η Euroleague και η ELPA: 

“Η EuroLeague Basketball και η ELPA (Ένωση Παικτών της EuroLeague) ανακοίνωσαν το Σάββατο την ολοκλήρωση της συλλογικής συμφωνίας-ορόσημου η οποία ενισχύει τη δέσμευση μεταξύ της λίγκας, των ομάδων και των παικτών σε ένα σαφές, ενοποιημένο και ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των πλευρών.

Η Συμφωνία (EFA), που είναι πρωτοποριακή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και γενικά για τα ομαδικά αθλήματα, θα διαρκέσει έως και το τέλος της σεζόν 2023-24. Και οι δύο πλευρές αναμένουν από αυτό το ιστορικό βήμα να προωθήσει την ανάπτυξη της EuroLeague και να ενισχύσει το ρόλο των παικτών ως κύριων πρωταγωνιστών και επιχειρηματικών εταίρων στη διοργάνωση.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν λίγο μετά τη δημιουργία της ELPA το 2018 και είχε σκοπό να παρέχει και στις δύο πλευρές μια προβλέψιμη και σταθερή σχέση που θα προχωρήσει στο μέλλον.

Μεταξύ των πολλών αναβαθμίσεων στις συνθήκες εργασίας, οι παίκτες θα είναι σίγουροι για τις εγγυήσεις όσον αφορά την πληρωμή μισθών και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το καλεντάρι, τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, το ντόπινγκ κοντρόλ και τους κανονισμούς.

Μετά την παγκόσμια πανδημία που είχε αποτέλεσμα να μείνουν μακριά από τα γήπεδα οι φίλαθλοι και κάποια ματς να αναβληθούν, υπάρχει τώρα ένα σαφές σύστημα που θα παρέχει προστασία και για τις δύο πλευρές σε περίπτωση που επηρεαστούν οι ομάδες οικονομικά από καταστάσεις ανωτέρας βίας.

Οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, τα εμπορικά δικαιώματα, τα όρια στη διάρκεια των training camp και των προπονήσεων, οι ημέρες αδείας ανά μήνα και οι βελτιώσεις ιατρικών υπηρεσιών είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών της συμφωνίας. Επιπλέον, η Euroleague Basketball θα διεξάγει ομαδικές συναντήσεις μεταξύ των παικτών για να παρουσιάσει κανονισμούς και οδηγίες πριν από κάθε νέα σεζόν και να συζητήσει τυχόν ανοιχτά θέματα.

Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν συμφωνήσει σε μια σύμβαση παικτών η οποία θα χρησιμεύσει για τη ρύθμιση της σχέσης ομάδας-παικτών σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Η EFA, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους και παίκτες της EuroLeague, θα λειτουργεί στο βαθμό που δεν έρχεται σε αντίθεση με τους υποχρεωτικούς νόμους και τους κανονισμούς στις χώρες των ομάδων”.

Τη σύμβαση χαιρέτισαν τόσο ο CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου όσο κι ο Managing Director της ELPA, Μπόστιαν Νάχμπαρ. 

Δείτε το tweet της Euroleague

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ