Αυτό είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φορτηγό στον κόσμο (+video)

Το
eDumper Lynx της eMining
είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό όχημα
στο κόσμο και διαθέτει μπαταρία βάρους
4,5 τόνων και χωρητικότητας 710
kWh.

To ηλεκτρικό ανατρεπόμενο χωματουργικό φορτηγό Lynx ζυγίζει 58 τόνους και μπορεί να κουβαλήσει 65 τόνους φορτίο, αποδεικνύοντας ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να υποστηρίξει με άνεση αυτές τις ακραίες ανάγκες.

eMining eDumper Lynx 2

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το φορτηγό είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ηλεκτρικό τροχοφόρο όχημα στον κόσμο. Ταυτόχρονα διαθέτει την μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου, με την συνολική μάζα των τεσσάρων μπλοκ που την αποτελούν να είναι ίση με εννέα μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα Tesla Model S.

eMining eDumper Lynx 3

Το πράσινο ηλεκτρικό φορτηγό Lynx σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την ελβετική εταιρεία eMining, που βρίσκεται στην πόλη Ilnau της Ζυρίχης. Η έρευνα και εξέλιξη του μοναδικού αυτού ηλεκτρικού φορτηγού κράτησε 18 μήνες.

eMining eDumper Lynx 4

Την βάση για τον ηλεκτρικό Λύγκα αποτελεί ένα μεταχειρισμένο ανατρεπόμενο φορτηγό Komatsu HD 605-7 με πετρελαιοκινητήρα. Το θερμικό μοτέρ αντικαταστάθηκε από έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα 982 kW (1.339 PS) της γερμανικής Oswald, που αποδίδει και μέγιστη ροπή 12.500 Nm.

eMining eDumper Lynx 5

Το γιγάντιο ανατρεπόμενο ηλεκτρικό φορτηγό μπορεί να κινηθεί με μέγιστη ταχύτητα 40 χλμ./ώρα και, εάν είναι απαραίτητο, να ανέβει σε πλαγιές με κλίση έως 15 μοιρών. Αυτή την στιγμή, το Lynx χρησιμοποιείται σε ένα ελβετικό λατομείο, όπου φορτώνει πολλές φορές την ημέρα έως και 65 τόνους ασβεστολιθικά πετρώματα και τα μεταφέρει σε έναν εμπορευματικό σταθμό που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο ηλεκτρικό φορτηγό μεταφέρει περισσότερους από 300.000 τόνους βράχου ετησίως.

eMining eDumper Lynx 6

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κατασκευαστή, όταν κατηφορίζει το βουνό πλήρως φορτωμένο, το εξάτροχο φορτηγό μηδενικών εκπομπών είναι σε θέση να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να επιστρέψει με αυτή στο λατομείο για το επόμενο δρομολόγιο. Όλα αυτά βέβαια σε ιδανικές συνθήκες.

eMining eDumper Lynx 7

Τέλος, η μελέτη που διεξήχθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δοκιμών και Έρευνας EMPA αναφέρει ότι η 10ετή χρήση του ηλεκτρικού Lynx θα εξοικονομήσει περίπου 500.000 λίτρα πετρελαίου και 1.300 τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε επίσης:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ