Το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί έως 89% την τελευταία δεκαετία

IAPONIKI 605 demo double zone FINAL
CUPRA Story eRacer The battery has the same power as the ones on 9.000 mobile phones

Το 2020 η τιμή της kWh σε μία μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έπεσε ακόμη και κάτω από τα 100 δολάρια.

Τα $100/kWh ήταν ένα σημαντικό ορόσημο που έσπασε μέσα στο 2020 επιβεβαιώνοντας την σημαντική μείωση του κόστους των μπαταριών που εξελίσσονται και γίνονται πιο αποδοτικές. Συγκεκριμένα, το 2010 το κόστος μιας μπαταρίας EV βρισκόταν στα 1.100$/kWh όταν σήμερα έχει διαμορφωθεί σε ένα μέσο όρο στα $137/kWh και σε μερικές περιπτώσεις στην Κίνα έχει πέσει και κάτω από τα $100/kWh, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Στα επόμενα χρόνια η τιμή πώλησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειωθεί σημαντικά και θα προσεγγίσει αυτή των συμβατικών. Πέρα από την μείωση του κόστους των μπαταριών στην διάδοση των EV θα βοηθήσουν τόσο οι επιδοτήσεις όσο και η έμμεση αύξηση των συμβατικών αυτοκινήτων λόγω των αυστηρότερων ορίων για τις εκπομπές ρύπων.

6788768678

Πηγή: BloombergNEF

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα χρειαστεί τουλάχιστον το πέρασμα στην επόμενη δεκαετία ώστε τα μισά αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά. Κάτι που φυσικά θα ισχύει για συγκεκριμένες περιοχές και αγορές, ανάλογα με τα τις απαιτήσεις και την κουλτούρα της κάθε μίας. Διότι διαφορετικά είναι τα δεδομένα στην Κίνα, στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Όταν φτάσουν στο σημείο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν περίπου ίδιο κόστος με τα συμβατικά, τότε θα έχει αρχίσει να έχει νόημα η ηλεκτροκίνηση προσφέροντας πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη και πολύ χαμηλό κόστος χρήσης. Πάντως, θα χρειαστεί να περιμένουμε δεκαετίες ακόμη για να αποτελέσουν το κυρίαρχο είδος στους δρόμους…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ