Τέλος το άγχος της αυτονομίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα -Έρχονται τα power banks

Τα
power banks μεγαλώνουν την
αυτονομία και θα μπορούσαν να αλλάξουν
μια για πάντα το τοπίο στην ηλεκτροκίνηση.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή είναι ότι η αυτονομία τους, ειδικά στον ανοιχτό δρόμο, είναι περιορισμένη σε σχέση με ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα. Το κυρίως όμως πρόβλημα είναι ότι η επαναφόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου διαρκεί πολύ περισσότερο από τον ανεφοδιασμό με καύσιμα.

EV Power bank 2

Ωστόσο, όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν λύση με τα power banks. Και υπάρχουν αρκετά πρωτότυπα και ιδέες που θα μπορούσαν να έχουν μέλλον στην ηλεκτροκίνηση.

Τι
είναι τα range extender power banks;

Πρόκειται για μια “συσκευή” που μπορεί να έχει το μέγεθος ενός τρέιλερ και που χρησιμεύει για να προσθέσει επιπλέον ηλεκτρικά ενέργεια με την οποία μπορείτε να ταξιδέψετε μακρύτερα.

Είναι ιδανικό για ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης που έχουν περιορισμένη αυτονομία ή για εκείνα τα ταξίδια στα οποία πρόκειται να διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση από αυτή που υποστηρίζει η αυτονομία του ηλεκτρικού μας αυτοκινήτου.

EV Power bank 3

Υπάρχουν αρκετά πρωτότυπα power banks μέχρι στιγμής, με κάμποσες μεταξύ τους διαφορές. Ένα από αυτά το είδαμε πριν λίγα χρόνια και ήταν ένας μικρός δικύλινδρος κινητήρας που ήταν τοποθετημένος στον χώρο της ρεζέρβας και που λειτουργούσε με βενζίνη. Με αυτόν τον τρόπο, η βενζίνη θα μπορούσε να επεκτείνει την αυτονομία του αυτοκινήτου μας διανύοντας λίγο μεγαλύτερη απόσταση.

Ωστόσο, αυτό το πρωτότυπο δεν προχώρησε σε υλοποίηση, τόσο γιατί ήταν απαραίτητη η “επέμβαση” του κατασκευαστή για την τοποθέτησή του, όσο και γιατί τελικά θα χρησιμοποιούσε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εκπομπές ρύπων.

Μία άλλη εξαιρετική επιλογή είναι το EP Tender. Πρόκειται για ένα τρέιλερ με μπαταρίες που συνδέεται με το αυτοκίνητό μας μέσω της ηλεκτρικής πρίζας της ρυμούλκησης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να τροφοδοτήσει άμεσα τον ηλεκτροκινητήρα και να παρέχει μια αύξηση της αυτονομίας, έως και 400 χλμ. Αρχικά κυκλοφόρησε για κρατικά φορτηγά που κυκλοφορούν 24/7 και δεν έχουν χρόνο για φόρτιση στο γκαράζ και απαιτούν μία επιπλέον μπαταρία. Μάλιστα, οι Renault και Citroen έχουν προτείνει τη χρήση αυτών των power banks στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης.

Δεν
θα είναι ιδιόκτητο, θα το νοικιάζετε σε
βενζινάδικο

Μία πρόσθετη χρηματική επένδυση για ένα power bank μπορεί να σας φανεί επιπλέον ανούσιο έξοδο, ειδικά με την τιμή του που θα είναι περίπου 11.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το αγοράσετε, αλλά να το νοικιάσετε σε ένα βενζινάδικο.

EV Power bank 4

Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης σταματά για να εφοδιαστεί με καύσιμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα σταματά για να συνδέσει το power bank και θα συνεχίζει το ταξίδι του, παραδίδοντάς το σε άλλο βενζινάδικο του ίδιου προμηθευτή. Κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνουμε σήμερα όταν νοικιάζουμε ένα ηλεκτρικό σκούτερ.

Η κύρια ιδέα του κατασκευαστή είναι να καλύψει τις κύριες διαδρομές διακοπών της Ευρώπης, αν και είναι μια ιδέα που εάν λειτουργήσει θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα σύγχρονα πρατήρια καυσίμων. Το κόστος ενοικίασης αυτού του τρέιλερ/power bank θα είναι περίπου 36 ευρώ, προσφέροντας την επιπλέον αυτονομία που χρειαζόμαστε σε λογική τιμή.

Ο
καλύτερος τρόπος για να αγοράσετε το
ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρειάζεστε

Η αλήθεια είναι ότι η αυτονομία των σημερινών ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι επαρκής για τους περισσότερους οδηγούς που τα χρησιμοποιούν, αυτό όμως που μας ανησυχεί όταν αγοράζουμε ηλεκτρικό μοντέλο είναι τα μεγαλύτερα ταξίδια, όπως όταν πάμε διακοπές.

EV Power bank 5

Με αυτόν τον τύπο τρέιλερ θα μπορούσαμε να επιλέξουμε το αυτοκίνητο που πραγματικά χρειαζόμαστε, ακόμα κι αν είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης. Η αυτονομία τους δεν είναι μεγάλη, αλλά το μέγεθός του τα κάνει ιδανικά για ευέλικτη κίνηση στην πόλη και εύκολη στάθμευση. Και είναι και φθηνότερα από τα μεγάλα ηλεκτρικά σεντάν ή τα SUV.

Σίγουρα, το να μεταφέρουμε πάντα ένα συνδεδεμένο τρέιλερ δεν μας χαροποιεί, αλλά για περιστασιακές καταστάσεις μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή και να λύνει το πρόβλημα αυτονομίας όταν κάνουμε μεγάλο ταξίδι.

Διαβάστε επίσης:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ