Σε ποια θερμοκρασία παγώνει η βενζίνη στο αυτοκίνητο -Τι γίνεται με το diesel

Οι χαμηλές θερμοκρασίες φέρνουν μαζί τους και ανησυχίες από την πλευρά των οδηγών αναφορικά με το αν υπάρχει κίνδυνος να παγώσει το καύσιμο που έχουν στο ρεζερβουάρ τους.

Χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα έχει φέρει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», η οποία σε κάποιες περιοχές κυμαίνεται ακόμη και μερικούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ως υγρά η βενζίνη και το diesel ενδέχεται να παγώσουν αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολεί τους οδηγούς στην Ελλάδα αφού για να παγώσουν τα υγρά καύσιμα οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος θα πρέπει να πάρουν ακραίες τιμές που δεν απαντώνται στη χώρα μας.

thermokrasia benzini pagoma

Συγκεκριμένα για να μετατραπεί η βενζίνη σε… παγάκι η θερμοκρασία θα πρέπει να πέσει κάτω από τους μείον 45 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογα και με τα πρόσθετα με τα οποία έχει αναμιχθεί, σε κάποιες περιπτώσεις η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα πρέπει να φτάσει ακόμη και κάτω από τους μείον 70 βαθμούς Κελσίου για να παγώσει η βενζίνη.

Λόγω σύστασης, το πετρέλαιο κίνησης είναι πιο «ευαίσθητο» στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το να παγώσει εντελώς όμως είναι μια πολύ σπάνια πιθανότητα καθώς η θερμοκρασία θα πρέπει να πέσει κάτω από τους μείον 30-35 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο το πετρέλαιο κίνησης αρχίζει να χάνει την ρευστότητά του πολύ νωρίτερα, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει λίγο κάτω από το μηδέν.

Xionia%20alysides1

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες καυσίμου, ανάλογα με την εποχή και την περιοχή διανομής και χρήσης, αναμιγνύουν το πετρέλαιο με αντιπαγωτικά πρόσθετα ροής που το βοηθούν να μην παγώσει και να μην χάσει την ρευστότητά του.

Τα παραπάνω πρόσθετα επιτρέπουν την χρήση του ακόμη και σε θερμοκρασίες που βρίσκονται κάτω από τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, οπότε στην Ελλάδα ούτε οι οδηγοί πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων θα πρέπει να ανησυχούν για την παγοποίηση ή την ρευστότητα του diesel.

Διαβάστε επίσης:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ