Οι Jaguar Land Rover θα ανακυκλώνουν παλαιά οχήματα με στόχο τη μείωση του CO2

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια οι Jaguar και Land Rover λειτουργούν αρκετά out of the box σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας μετακινήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση αποφάσισαν να περιορίσουν τις εκπομπές CO2 που προκύπτουν από την παραγωγή μερών αλουμινίου και έτσι στράφηκαν στην επαναχρησιμοποίηση μεταλλικών μερών από οχήματα που έχουν εξαντλήσει το όριο ζωής τους. Μία κίνηση που αναμένεται να περιορίσει τις σχετικές εκπομπές κατά 26%, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η ανακύκλωση αλουμινίου από διάφορες πηγές, όπως κουτάκια αναψυκτικού αλλά και ολόκληρα μέρη παλαιών αυτοκινήτων, περιορίζει σημαντικά τις ανάγκες χρήσης νέου μετάλλου, ενώ λόγω της πρότερης χρήσης, η σύσταση του κράματος είναι σε μεγάλο βαθμό κατάλληλη για χρήση στον κλάδο του αυτοκινήτου, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες μεταλλουργικές διεργασίες.

Για την ακρίβεια, οι δύο εταιρίες υποστηρίζουν ότι η ανακύκλωση αλουμινίου απαιτεί 90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την εξόρυξη μεταλλεύματος και την κατεργασία που αυτό απαιτεί μέχρι να μετατραπεί σε αλουμίνιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ανακυκλωμένου υλικού θα χρησιμοποιείται σε λιγότερο σημαντικά μέρη των αυτοκινήτων. Υπάρχει όμως τρόπος διαχωρισμού, μία τεχνολογία που η Jaguar Land Rover ονομάζει “advanced separation technology” ώστε να πάρει υψηλότερης ποιότητας ανακυκλωμένο υλικό, για την κατασκευή κύριων μερών.

Μιλώντας σχετικά για αυτή την κίνηση, ο επί κεφαλής του προγράμματος, Gaëlle Guillaume, ανέφερε πως «αυτό το έργο μας επέτρεψε, για πρώτη φορά, να ανακτήσουμε premium αλουμίνιο, επιπέδου αυτοκινητοβιομηχανίας, από ανακυκλωμένα οχήματα και να χρησιμοποιήσουμε εκ νέου τις μοναδικές του ιδιότητες. Το όφελος αυτού στη διαδικασία παραγωγής είναι η μείωση του αντίκτυπου του CO2, καθώς και η βοήθειά που μας δίνει να επαναχρησιμοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αλουμίνιο».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ