Ο πόλεμος εναντίον των SUV συνεχίζεται -Ξεφουσκώνουν τα ελαστικά τους για να τα εμποδίσουν να κινούνται

Μετά τους Βρετανούς, πλέον και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες μεγάλων και υψηλής κατανάλωσης SUV θα πρέπει να ανησυχούν για τα ελαστικά τους, καθώς τα «σαμποτάζ» των οικολόγων πέρασαν τον Ατλαντικό.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν εξαπλωθεί σημαντικά στη Βρετανία οι δράσεις των ακτιβιστών για την προστασία του περιβάλλοντος εις βάρος των μεγάλων και ρυπογόνων SUV. Η πιο συνηθισμένη από αυτές τις δράσεις είναι το ξεφούσκωμα των ελαστικών των αυτοκινήτων – που δεν προκαλεί ζημιά, αλλά αναμφίβολα περνάει το μήνυμά τους, που περιγράφεται στο φυλλάδιο που αφήνουν για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

usa tire extinguishers 01

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να περάσει και στην απέναντι όχθη το κίνημα αυτών των ακτιβιστών, κι έτσι τώρα πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη τεσσάρων ξεφούσκωτων ελαστικών καθώς προσπαθούν να ξεκινήσουν το πρωί για τη δουλειά τους.

usa tire extinguishers 03 0

Η πρώτη μαζική έξοδος των ακτιβιστών στην Αμερική συνέβη μια από τις πρόσφατες νύχτες στη Νέα Υόρκη. Όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν μέσω των social media, ξεφούσκωσαν τα ελαστικά από 40 μεγάλα SUV – και το γεγονός ότι έγραφαν στα αγγλικά τη λέξη ελαστικό με i αντί για y (tire αντί tyre) μάλλον επιβεβαιώνει ότι ήταν Αμερικανοί.

Αυτό συνέβη στη γειτονιά Upper East Side της αμερικανικής μητρόπολης, γειτονιά όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο περισσότερος πλούτος της Νέας Υόρκης. Σε κανένα από τα 40 αυτά μεγάλα SUV οι ακτιβιστές δεν έσκισαν τα ελαστικά, ούτε έκοψαν τις βαλβίδες. Απλώς τις άνοιξαν για να αφαιρεθεί ο αέρας.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να αφυπνίσουν την αμερικανική κοινή γνώμη, που ανέκαθεν δεν έδειχνε ιδιαίτερη προσήλωση στις προσπάθειες περιορισμού της καύσης ορυκτών και των ρύπων. Οι ακτιβιστές θέλουν, έτσι, να πείσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να καταφύγουν σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης – όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα ποδήλατα. Ή, τουλάχιστον, να επιλέξουν ένα μικρότερο και λιγότερο ενεργοβόρο αυτοκίνητο.

Στα μάτια τους ένα SUV φαντάζει με «κόκκινο πανί», καθώς υποστηρίζουν ότι αυτού του τύπου -στα μεγάλα τους μεγέθη- τα οχήματα είναι αρχείαστα θηριώδη, επικίνδυνα, καταστροφικά για το περιβάλλον και για τον αέρα που εισπνέουν οι κάτοικοι των πόλεων. Στόχος των ακτιβιστών αυτών είναι η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας των μεγάλων SUV στις πόλεις.

Διαβάστε επίσης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ