Ο Κότζι Σάτο νέος διευθύνων σύμβουλος της Toyota

δεν έχουν Σημαντικά νέα έρχονται από την Toyota Motor Corp: Παραιτείται ο Άκιο Τογιόντα από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και τα ηνία της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο αναλαμβάνει ο Κότζι Σάτο, 53 ετών. Ο Σάτο είναι επίσης πρόεδρος της Lexus.

sato toyonda

Ο Κότσι Σάτο και ο Άκιο Τογιόντα (δεξιά)

Η είδηση για τη μεγάλη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω των προκλήσεων της προσαρμογής στις μεταφορές μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Ο νυν πρόεδρος Τακέσι Ουτσιγιαμάντα θα παραιτηθεί από τον τίτλο του προέδρου, αλλά θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Τογιόντα θα γίνει πρόεδρος στο πλαίσιο μιας σειράς αλλαγών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Το ζήτημα του ποιος θα διαδεχθεί τον Τογιόντα, τον 66χρονο εγγονό του ιδρυτή της εταιρείας, απασχολούσε όλο και περισσότερο τους επενδυτές. Όμως ο χρόνος της ανακοίνωσης της διαδοχής αιφνιδίασε.

Υπό τον Τογιόντα, η αυτοκινητοβιομηχανία υιοθέτησε μια βραδεία προσέγγιση στα ηλεκτρικά οχήματα, υποστηρίζοντας ότι η υβριδική τεχνολογία, της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος με το Prius, θα παραμείνει σημαντική μαζί με τις επενδύσεις της εταιρείας στο υδρογόνο.

Η προσέγγιση αυτή προκάλεσε επικρίσεις από επενδυτές και ακτιβιστές, οι οποίοι άλλοτε επαινούσαν τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της εταιρείας.

Ο Τογιόντα δήλωσε πως αποστολή του Σάτο θα είναι να μεταμορφώσει την Toyota σε μια «εταιρεία κινητικότητας», χωρίς να διευκρινίσει τι θα επιφέρει αυτή η στρατηγική.

Ο Σάτο δήλωσε πως ο Τογιόντα του πρότεινε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο τέλος της χρονιάς, όταν ήταν και οι δύο στην Ταϊλάνδη για μια εκδήλωση για να γιορτάσουν την 60η επέτειο της παρουσίας της Toyota εκεί. «Μπορείς να γίνεις ο διευθύνων σύμβουλος;», λέει ο Σάτο πως τον ρώτησε ο Τογιόντα.

«Δεν ήξερα πώς να απαντήσω», συνέχισε ο Σάτο. «Νόμιζα ότι ήταν ένα αστείο».

Ο Άκιο Τογιόντα έπλεξε σήμερα το εγκώμιο των αρετών του διαδόχου του σε μια ονλάιν συνέντευξη Τύπου, κάνοντας ιδιαίτερα λόγο για τα «νιάτα» του, την αγάπη του για τα αυτοκίνητα και το δυναμισμό της ομάδας του.

«Για να προωθήσουμε την αλλαγή σε μια εποχή που το μέλλον είναι απρόβλεπτο, ο επικεφαλής οφείλει να συνεχίσει να βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου. Γι’ αυτό, η αντοχή, η ενέργεια και το πάθος είναι απαραίτητα», εξήγησε ο Τογιόντα.

«Είναι νέος και έχει συναδέλφους στο ίδιο μήκος κύματος, επίσης περιμένω ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τα όρια που δεν μπόρεσα ο ίδιος να ξεπεράσω», πρόσθεσε.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επισημοποιηθούν κατά την τακτική γενική συνέλευση του ομίλου αργότερα φέτος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ