Ο δρόμος που «τρυπάει» ουρανοξύστη – Ένα μοναδικό κατασκευαστικό θαύμα (+video)

Ένα μοναδικό θέαμα περιμένει τους επισκέπτες της ιαπωνικής πόλης Οσάκα, όπου ξεχωρίζει ένας δρόμος ο οποίος περνά μέσα από τα σωθικά ενός κτηρίου.

Ως Έλληνες, σίγουρα, δεν είμαστε συνηθισμένοι στη θέα πολυώροφων κτηρίων που «αγγίζουν» τα σύννεφα και ενθουσιάζουν τα πλήθη με την επιβλητική τους όψη.

Στον αντίποδα, ένα κτήριο 16 ορόφων δεν… συγκινεί κανέναν κάτοικο μίας μεγάλης, σύγχρονης μητρόπολης, καθώς επισκιάζεται από γιγαντιαίους ουρανοξύστες οι οποίοι μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Καταδικασμένο με την ανυποληψία θα ήταν και ένα κτήριο με 16 ορόφους στην Οσάκα της Ιαπωνίας, αν δεν έφερε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που το καθιστά σε μία από τις κορυφαίες ατραξιόν της πόλης:

δρομος μέσα από κτήριο

Μέσα από τα «σωθικά» του κτηρίου – όπου στεγάζονται γραφεία – διέρχεται ένας δρόμος, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό όσους τυχαίνει να συστηθούν με αυτή την ιδιαίτερης αισθητικής και προηγμένης αρχιτεκτονικής σχεδίασης κατασκευή.

Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα ενός οδικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων (μήκους 240 χλμ.) το οποίο «τρέχει» γύρω από τις ιαπωνικές πόλεις Οσάκα, Κόμπε και Κιότο.

Το κομμάτι του δρόμου που «ενώνεται» με το κτήριο, περνά μέσα από τον 5ο, 6ο και 7ο όροφο, οι οποίοι φυσικά έχουν καταληφθεί από το οδικό δίκτυο.

δρομος μέσα από κτήριο

Ένα ακόμα εντυπωσιακό γνώρισμα του κατασκευαστικού θαύματος είναι η λειτουργία του ασανσέρ (βρίσκεται εκτός κτιρίου), το οποίο παρακάμπτει τους κατειλημμένους από τον δρόμο ορόφους, με τους επισκέπτες να αντικρίζουν αποκλειστικά τα νούμερα 1 έως 4 και 8 έως 16.

Φυσικά, ο δρόμος δεν έρχεται σε επαφή με τους κάτω (4ος) και πάνω (8ος) από αυτόν ορόφους, ενώ έχουν υπάρχουν και ισχυρές ηχομονωτικές επενδύσεις που αποτρέπουν τη διείσδυση θορύβων από τη διέλευση των αυτοκινήτων στα γραφεία. Σημειώνεται ότι ο δρόμος εδράζεται σε κολώνες οι οποίες συμπληρώνουν την πρόσοψη του κτηρίου.

dromos%20mesa%20apo%20kthrio%20%283%29

Πώς γεννήθηκε ο δρόμος

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η δημοτική αρχή της χώρας είχε συγκροτήσει ένα ολιστικό σχέδιο για την εκ νέου ανάπτυξη της υποβαθμισμένης περιοχής Fukushima-ku.

Παρ’ όλα αυτά, οι οικοδομικές άδειες απορρίφθηκαν μιας και είχε ήδη δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή ενός τμήματος του αυτοκινητοδρόμου που προβλεπόταν να περνά μέσα από την περιοχή ανάπλασης.

Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες ακινήτων προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στην κατασκευή του δρόμου, και μετά από μια πενταετή περίοδο διαπραγματεύσεων κατάφεραν αυτό που αρχικά φάνταζε αδύνατο: Να αλλάξει η νομοθεσία περί σχεδιασμού πόλεων και αυτοκινητόδρομων, και να επιτραπεί η κατασκευή κτηρίων και δρόμων στον ίδιο ακριβώς χώρο.

Κάπως έτσι πήρε σάρκα και οστά… το τρυπημένο κτίριο της Οσάκα που έχει ανοίξει τις αγκάλες του στον δρόμο.

Διαβάστε επίσης:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ