Ηλεκτρικά όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το 2026

Στην πρίζα θα μπαίνουν από το 2026 όλα τα νέα ταξί που θα ταξινομούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τι προβλέπεται για τα νέα εταιρικά και ενοικιαζόμενα οχήματα;

Αποκλειστικά ηλεκτρικά θα είναι από το 2026 όλα τα νέα ταξί που θα ταξινομούνται στην Περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπει ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε στη βουλή για ψήφιση.

Παράλληλα, από το 2024 το 1/ 4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται, θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά με ρύπους έως 50γρ CO2/χλμ, ενώ από το 2026, το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα υπάρξει εκ νέου εξέταση των μέτρων, προκειμένου να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με την επαρκή διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης.  

Ηλεκτρικά όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το 2026

Δημόσιοι σταθμοί φόρτισης σε κάθε γωνιά των δήμων

Επιπροσθέτως, απλοποιείται η διαδικασία εγκατάστασης δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις περιπτώσεις που το σημείο φόρτισης που εντάσσεται σε Σχέδιο Φορτιστών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο) παραχωρείται μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες του αρμόδιου Δήμου σε Φορέα εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.).

Και, τέλος, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της περίπλοκης διαδικασίας εγκατάστασης δημοσίως προσβασιμων σημείων φόρτισης σε δήμους που εκπονούν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), σε προαύλιους χώρους ναών και σε πιάτσες ταξί.

Υπενθυμίζεται ότι δήμοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στη χωροθέτηση τουλάχιστον ενός σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος ανά 1.000 κατοίκους του δήμου – Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ