Χειροποίητο ηλεκτρικό τούρμπο σε Lada; (+video)

Οι διάσημοι ρώσοι μηχανικοί του καναλιού Garage 54 στο YouTube δεν σταματούν να μας εκπλήσουν με τα επιτεύγματά τους.

Η φαντασία των ρώσων μηχανικών του Garage 54 οργιάζει και παράλληλα τα χέρια τους είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή, ανεξάρτητα της επικινδυνότητας που μπορεί να έχει.

Turbocharging a Lada with a starter motor 2

Συνήθως, οι πρωταγωνιστές των βίντεο είναι παλιά μεταχειρισμένα Lada που τα αγοράζουν σχεδόν τσάμπα. Και ένα τέτοιο πρόκειται να αποκτήσει ηλεκτρικό τούρμπο που θα φτιάξουν οι ίδιοι οι μάστορες, περίπου σαν αυτά που υπάρχουν στα Audi SQ7 TDI και την Mercedes-AMG SL 43.

Turbocharging a Lada with a starter motor 3

Για να λειτουργήσει ένα ηλεκτρικό τούρμπο και να δημιουργήσει πίεση, θα πρέπει η τουρμπίνα να κινείται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Σε αυτή την περίπτωση, ο ηλεκτροκινητήρας είναι μια ισχυρή μίζα από ένα heavy duty βιομηχανικό όχημα. Συνδεδεμένη με τροχαλία στο τούρμπο και κάπως βίαια τοποθετημένο στην πολλαπλή εισαγωγής, το χειροποίητο ηλεκτρικό τούρμπο ενεργοποιείται με ένα απλό κουμπί, ανάλογα με τα κέφια του οδηγού. Η πίεση υπερπλήρωσης δεν είναι γνωστή, ενώ δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε το κέρδος στην απόδοση του κινητήτρα, ούτε βέβαια έχει βελτιωθεί ο τελευταίος για να δεχθεί την αυξημένη πίεση.

Turbocharging a Lada with a starter motor 6

Το αποτέλεσμα του “πειράματος”, οπτικά και εμπειρικά, είναι εντυπωσιακό, ειδικά όταν ο οδηγός διατηρεί ενεργοποιημένο το ηλεκτρικό τούρμπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το Lada δείχνει να κινείται αρκετά σβέλτα, φέρνοντας χαμόγελα στο πλήρωμα του. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εγχείρημα απέχει πολύ από το τέλειο, καθώς ο κινητήρας δεν έχει βελτιωθεί. Θα πρέπει για αρχή το μείγμα καυσίμου να εμπλουτιστεί και να αναβαθμιστεί η μίζα που κινεί το ηλεκτρικό τούρμπο, μιας και ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ