Άσφαλτος που καθαρίζει τον αέρα: H λύση για τις μεγαλουπόλεις που ήδη εφαρμόζεται

Η πρωτοποριακή φωτοκαταλυτική άσφαλτος, που απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και το μεταμορφώνει σε οξυγόνο, εφαμόζεται ήδη – και έχει τοποθετηθεί σε δρόμους αρκετών πόλεων της Ισπανίας.

Μια λύση που μπορεί να συμβάλλει καίρια στη βελτίωση της ατμόσφαιρας και της ποιότητας ζωής στις μεγάλες πόλεις, η φωτοκαταλυτική άσφαλτος δεν έχει τίποτα φουτουριστικό ή εξωτικό – αν και μόλις πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται στους δρόμους. Βασίζεται στην αρχή της φωτοσύνθεσης, μιας διαδικασίας τόσο απλής που διδάσκεται ακόμα και στο σχολείο.

roads photocatalytic asphalt 01

Με τη φωτοσύνθεση τα φυτά απορροφούν το CO2 και το μεταμορφώνουν σε καθαρό οξυγόνο. Χρησιμοποιούν, για τη διαδικασία αυτή, τη χλωροφύλλη που βρίσκεται στους ιστούς της, σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία.

Η φωτοκατάλυση είναι μια αντίστοιχη διαδικασία: η άσφαλτος περιλαμβάνει υλικά που έχουν υποστεί επεξεργασία με διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφούν τα σωματίδια διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και μονοξειδίου του αζώτου (NΟx) που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα στην ατμόσφαιρα και τα μετατρέπουν σε αβλαβή στερεά απόβλητα. Τα τελευταία μπορούν να απομακρυνθούν με τη βροχή ή με το πλύσιμο του δρόμου.

roads photocatalytic asphalt 03

Πέραν του καθαρισμού της ατμόσφαιρα, οι φωτοκαταλυτικές επιφάνειες προσφέρουν και μια σειρά από άλλα οφέλη: καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από αλλεργιογόνα σωματίδια, περιορίζουν τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στις επιφάνειες και συνεπώς στην πόλη, απομακρύνουν τη σκόνη και τη βρωμιά στην επιφάνειά τους και είναι εξαιρετικά ανθεκτικές.

roads photocatalytic asphalt 02 0

Το μόνο πρόβλημα της φωτοκαταλυτικής ασφάλτου (όπως και επιφάνειας των πεζοδρομίων) είναι η δυσκολία στην τοποθέτησή της. Στην Ισπανία, ωστόσο, έχει τοποθετηθεί ήδη εδώ και δύο χρόνια σε μεγάλες πόλεις, και κυρίως στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, και σταδιακά επεκτείνεται.

Διαβάστε επίσης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ