Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική Οδό και Εθνική Οδό – Για ποια οχήματα ισχύει

Η είσοδος σε αυτοκινητόδρομο και οδούς ταχείας κυκλοφορίας διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που δεν επιτρέπουν την χρήση τους σε όλους τους τύπους οχημάτων.

Σε όλους μας έχει συμβεί να συναντήσουμε στην δεξιά λωρίδα μιας λεωφόρου ή ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας (π.χ. Λ. Κηφισού) ένα φορτωμένο τρίκυκλο ή ακόμα και ένα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα – ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά τροχοπέδιλα, ηλεκτρικές τροχοσανίδες, αυτοεξισορροπούμενα μονόκυκλα ή δίκυκλα hoverboards, segways). Και φυσικά πολλές ακόμα ιδιοκατασκευές…

Attiki Odos 1

Όπως είναι λογικό, τέτοιου είδους οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια σε αυτές τις οδούς, θέτοντας σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Παράλληλα, δημιουργούν πρόβλημα στην ροή της κυκλοφορίας και επιβαρύνουν με ένα επιπλέον κινούμενο αντικείμενο το οπτικό πεδίο των υπόλοιπων οδηγών που προσπαθούν να κινηθούν με το όριο ταχύτητας.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το συγκεκριμένο φαινόμενο απαγορεύεται, καθώς η κίνηση σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνο σε οχήματα που μπορούν να αναπτύξουν σε οριζόντια οδό ταχύτητα μεγαλύτερη των 70 χλμ./ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση το διοικητικό πρόστιμο είναι της τάξης των 200 ευρώ.

Attiki Odos 2

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα. Το πρόστιμο που έχει ορίσει ο Κ.Ο.Κ. για τους παραβάτες είναι 80 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ